Popis
Destilace
Hruškovici u Sudličky vyrábí z kvalitních, pečlivě vybraných hrušek vysoké zralosti. Nevhodné jsou rané odrůdy hrušek, protože obsahují malé procento cukrů a také mnohem nižší množství aromatických látek. Celý proces výroby začíná sklizní. Následně jsou hrušky nasypány do velkokapacitního šrotovníku, kde jsou rozdrceny. Drť se dopraví do vřetenového čerpadla, které ji rozmělní na kaši. Vyzrálé hrušky kvasí bez přístupu vzduchu minimálně 60 dní, během čehož se do destilátu přenesou charakteristické a aromatické prvky. Na přípravu 1 l 50% pálenky je potřeba 10 – 14 kg hrušek, dle cukernatosti.
Příběh
Starobylý zemědělský dvůr, kde se zrodila Sudličkova pálenka, bývala kdysi zemanská tvrz střežící před loupežníky rušnou obchodní cestu na hrad Potštejn. Matěj Sudlička jí vdechl život a za jeho panování zde proběhla první destilace ovoce. V roce 1918 kupuje usedlost rodina Čižmářova a v roce 1998 zde současný majitel Igor Čižmář obnovil destilaci ovoce především pro pěstitelské pálení. Životní osudy, které se v těchto zdech po staletí odehrávaly, jsou zakódovány do stále věčně živé paměti tohoto místa.
Doporučení
Věrný aperitiv pro všechny oslavy, hodí se jak na Velikonoční koledu, tak na honosnou svatbu. Podávejte při teplotě 10 – 15 °C. Dobrá pálenka si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na pálenky.