Popis
Barva: Starozlatá jantarová
Aroma/Chuť: Intenzivní med a koření, podtržené hlubokými příchutěmi sušených meruněk, lískových oříšků a vanilky, vytvářející bohatou a přitom elegantní kombinaci
Kyseliny: 5,5 g/l
Zbytkový cukr: 120 g/l
Odrůdy: Tinta Amarela, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca
Výroba
Sandeman Porto Tawny 30 Years Old se vyrábí tradiční metodou Porto Wine. Ručně sbírané hrozny procházejí před fermentací odstraněním stopky a rozdrcením při kontrolované teplotě s macerací slupky, aby se extrahovaly ty nejlepší složky. Přídavek vinného alkoholu v ideální chvíli zataví kvašení a nastaví rovnováhu mezi tělem vína a buketem. Tento okamžik volí vinař po přísné kontrole teplot a hustoty kvašení, což závisí na odrůdě révy, fázi zrání a požadované konečné sladkosti.
Zrání
Po sklizni vína zůstávají v Douro až do následujícího jara, kdy jsou odvezena do V.N.Gaia a vstupují do staletých lóží Sandeman, kde zrají v sudech z dubového dřeva, jak vyžaduje tradiční systém zrání portského vína. V průběhu let jsou vybraná vína pečlivě degustována a analyzována, sbírána z kalů, přičemž jsou prováděny všechny korekce, které degustátoři považují za nezbytné. Výsledná směs pochází z nejpřísnějšího výběru vín obvykle mezi 25 a 40 lety stáří, mistrovsky a umně zkombinovaných tak, aby Sandeman Porto Tawny 30 Years Old nabídnul unikátní identitu, styl a konzistenci.
Doporučení
Podávejte jako dokonalou tečku za jídlem, ke kávě a dobrému doutníku, což je vrchol každého dne. Velmi dobře se hodí také k ořechovým dezertům i propracovanějším sladkostem a k intenzivním sýrům. Podávejte vychlazené na 14 – 16 °C ve sklenici na portské nebo bílé víno.
Příběh
Sandeman Port je nejprodávanější portské na světě. Historii tohoto nápoje začal v roce 1790 skotský obchodník a inovátor George Sandeman. Jeho společnost G.S.&Co. začala roku 1805 vypalovat na prodávané sudy svou obchodní značku, kterou roku 1877 registrovala jako jednu z prvních registrovaných obchodních značek na světě. Současnou podobu etikety se stínem stojícího Caballeros de Jerey se sklenkou porta v ruce zařídil v roce 1928 George Massiot Brown.